Viktigt välja rätt fönster

Om det är dags för ett fönsterbyte, så gäller det att välja rätt sorts fönster. Det finns ju faktiskt en hel del olika sorters fönster idag. En del fönster går att renovera, men ibland är det ett måste att köpa nya. Bra fönster finns på nätet, läs mer här. När du ska välja fönster, börja fundera på hur de ska se ut. Ska de vara moderna, eller ha en äldre look. Om du bor i ett gammalt hus så är det viktigt att dina fönster passar in. Du vill ju kanske inte ha supermoderna fönster som förstör hela huset utseende?

Viktigt tänka på funktionerna

En annan viktig sak att tänka på med fönster är vad det ska finnas för funktioner. Ska de öppnas utåt eller inåt eller vara helt fasta? Ska de vara bullerreducerande, eller ska de vara säkra mot inbrott? Kanske du vill ha självputsande fönster?

Fönster kommer även med olika värden idag. De fönster som finns idag kkommer oftast med en certifiering, då med energimärkningen EQ Fönster. Det är en varudeklaration för fönstrets energiprestanda. Tack vare det så kan du utläsa vad fönstren har för U-värde, LT-värde, lufttäthet och G-värde.

Fönster har olika värden

Fönster har som sagt olika värden, alltså U-värde, LT-värde, lufttäthet och G-värde. Det handlar bland annat om värmemotstånd, dagsljustransmittans, hur lufttätt det är samt vad det har för solenergitransmittans. Se till så att du har koll på dessa värden så att du får rätt på de fönster du väljer.

8 Sep 2020