Så städar du ugnen - olika sätt

En sak som ofta förbises att städas så ofta som den borde, det är ugnen. Många gånger är det något man gör när man flyttar. Men det kan vara värt att städa den, minst en gång per månad. Du kan så klart anlita en städfirma som Städcompaniet att göra det åt dig, men du kan även testa något av våra tips. 

Använd ett ugnsrengöringsmedel som du köpt i butik

Ett alternativ är att använda ett kemiskt rengöringsmedel som köpts i butik. När du har tagit bort alla stora bitar av lös mat, spraya ditt val av rengöringsmedel jämnt på insidan av ugnen och låt det sitta i minst 30 minuter. Rengöringen tar bort smuts och fett, så att du enkelt kan torka bort det.

Eftersom kemikalierna är potenta är det bäst att öppna fönster och bära handskar och en ansiktsmask när du rengör ugnen.

Använd ett gör-det-själv ugnsrengöringsmedel

Om du vill rengöra din ugn utan ugnsrengöring kan du göra ett naturligt rengöringsmedel med bakpulver, vinäger och vatten.

Ett fantastiskt hemgjord ugnsrengöringsmedel är en kombination av bakpulver och vatten. Bakpulver fungerar som ett slipmedel och vattnet lossar matpartiklar.

Gör en pasta och applicera den rikligt på ugnens invändiga ytor och ge den [minst] 20 minuter (helst längre) för att bryta ner den brända maten.

Du kan också lägga till lite vinäger till din bakpulverblandning för lite extra rengöringskraft. Spraya helt enkelt vinägern ovanpå och låt den bubbla och stelna i 20 minuter. Använd sedan en icke-slipande tvättsvamp för att försiktigt skrubba alla ytor och följ upp med en fuktig mikrofiberduk.

18 Jan 2023