Tips när du söker jobb

Det här med att söka jobb, det är inte alltid så lätt. För att få arbetsgivaren intresserad av dig så har du ofta ett begränsat utrymme i ett brev att visa upp dig och dina meriter. Sedan är det ju förhoppningsvis även en intervju, där du kan ge en bredare bild av dig själv, så att de som anställer kan bli mer intresserad av dig. De som rekryterar kan använda sig av ett rekryteringsverktyg, som det som finns på https://www.recruto.se/. De har då ofta en kravprofil. Det är viktigt att du söker jobb du känner att du har rätt meriter för att klara av. Du bör inför då du söker jobb förbereda dig väl. Det kan du göra på en mängd sätt, vi ger dig tips på några av dessa. 

Hitta lediga jobb

För att kunna söka jobb är det ju bra att först hitta jobb. Nina Jansdotter berättar hur du hittar drömjobbet i denna artikel. Lämpliga arbeten att söka är jobb som matchar din utbildning samt dina tidigare yrkeserfarenheter. Ibland kan det dock vara så att kravprofilen som finns i annonsen begär lite mer än vad du har eller kan, men det kan ändå vara så att du är en värdig kandidat. Det är inte fel att se till att du registrerar dig på en mängd olika sajter på nätet. Du kan då matchas med jobb som passar ditt CV. Sedan finns det även andra sätt att hitta jobb på. Se till att använda ditt personliga nätverk, kolla av med vänner och bekanta samt visa i sociala medier att du är ute efter ett nytt jobb. Se även till att lägga in intresseanmälan på olika  bemannings- och rekryteringsföretag. Det kan leda till att du får in en fot på en arbetsplats du är intresserad av. Ett annat sätt att visa intresse för en arbetsplats är att ta direktkontakt med företaget. 

Ha ett bra CV

Det är viktigt att ha ett bra CV. I ett CV så ska du på ett enkelt och överskådligt sätt beskriva dina tidigare arbeten och utbildningar. Det är många som skriver allt för långa sådana och är allt för personliga. Var inte det. Stolpa upp allt på snyggt sätt, det finns många bra mallar att använda på nätet. Du kan vara mer personlig i det så kallade personliga brevet. För ett sådant är viktigt med att skicka med. Det är då du under lite friare former kan berätta mer om dig, varför du söker jobbet och varför du är den perfekta kandidaten. Se till att alltid skriva ett nytt personligt brev inför varje jobb du söker. Det är inte en god idé att alltid skicka exakt samma brev till flera olika. Anpassa det alltid till det jobb du söker.

Förbered dig för intervjun

Om arbetsgivaren gillar ditt CV och ditt personliga brev så är det inte omöjligt att du blir kallad till en intervju. Det är bra, för då har du kommit en bit på vägen. Nu är det upp till dig att bevisa att du är rätt person för jobbet du har sökt. Arbetsintervjer kan vara svåra, du ska på kort tid visa vem du är och att du passar för jobbet. Det är en mycket god idé att förbereda dig för en intervju. Många gånger återkommer frågor på intervjuer. Därför kan det vara bra att öva på att ge bra svar på de frågorna. 

Andra tips inför att söka jobb är att du ser till att ha bra referenser. Tänk kvalitet före kvantitet. Ha även en profil på LinkedIn och satsa på att få bra rekommendationer där av tidigare arbetsgivare eller personer som kan tillföra något. 

18 Jul 2020