Måste man anlita mäklare när man säljer huset?

Nej, det finns inget som säger att man måste anlita en mäklare. Du får lov att sälja huset till vem du vill, och utan att blanda in en mäklare över huvud taget. Men samtidigt måste du då ha koll på väldigt många saker. Exempel på saker du måste veta är:

  • Hur funkar det med energideklaration?
  • Vad är marknadsvärdet på huset?
  • Hur gör jag för att höja priset på bostaden?
  • Hur skriver man ett giltigt avtal med köparen?
  • vad händer vid dolda fel?

Detta, och mer därtill är saker som en bra mäklare hjälper till med och det ingår då ofta en besiktning av huset för att säkerställa att det inte finns några allvarliga brister. Den enda gång man kan fundera på att hoppa över mäklaren är om man redan har en köpare som vill ha huset, och man är helt överens om vem som ska åtgärda eventuella fel. Men fördelen med att anlita en mäklare gör att det är värt kostnaden som tillkommer. 

Hur mycket tar de betalt?

Mäklararvoden ser lite olika ut beroende på var i landet du befinner dig. Det finns de som har en fast avgift, och det finns de som tar provision på försäljningspriset. Här kan du få mer fakta om arvode för mäklare, och också jämföra olika platser i landet. Med hjälp av en smart funktion på den sidan kan du snabbt och lätt räkna ut kostnaden med olika typer av arvoden, beräknat på förväntat slutpris på ditt hus. 

14 Mar 2019