Komma igång med eget företag

För många finns det nog en dröm att starta eget företag. Det finns i dag många olika sorters företag och olika vägar att gå, men en bra sak att ha i åtanke är en lokal att vara i. Bor ni o Skåne kan det vara bra ett kolla efter lediga lokaler i Helsingborg till exempel. Sedan är det så klart en del annat med att tänka på inför starten av ett företag. Först, hitta din produkt, ska diu sälja varor, tjänster eller annat? Sedan är det bra att skriva en affärsplan, särskilt om du tänker dig att du ska söka finansiering. Ställ dig dessa frågor:

  • Hur ser din produkt/tjänst ut?
  • Hur ser din målgrupp ut? Vad är kundens behov?
  • Hur ser marknaden ut idag? Finns det något som talar för ändrade beteenden/behov snart
  • eller längre fram?
  • Vilka är dina konkurrenter och hur skiljer sig din affärsidé från deras?
  • Gör en grov budget.

Olika företagsformer

Det finns även olika former av företag. Ofta är enskild näringsverksamhet det man väljer om man är egen, och då behövs inget startkapital , men du blir samtidigt själv personligt ansvarig för alla eventuella företagslån. Aktiebolagär något som kan startas av en eller flera personer tillsammans. Kräver minst 50 000 kronor i aktiekapital. 
Handelsbolag är det ni an starta om ni är två eller flera som startar ihop. Kräver inte satsat kapital, men minst en av ägarna blir gemensamt ansvariga för eventuella skulder.
Kommanditbolag är även det som handelsbolag, men bara en person är personligt ansvarig för skulderna.

 

28 Jun 2018