Hur funkar det med digitala lås?

Är det inte risk att vi kommer att känna oss än mer övervakade om det installeras allt fler elektroniska lås? Kanske, men de fördelar som finns med digitala låssystem är så stora att det negativa kan hanteras. Hur funkar det - och vilka är fördelarna? Vi har kollat! 

En enkel blipp

Den vanligaste formen av digitala lås - både på gym, företag och brf låssystem - är väldigt enkla för användaren. Det är en liten plastbricka, ett kort eller liknande som hålls upp mot låsets central som sedan läser upp den dörr som är aktuellt att öppna. 

Det är just den här enkla hanteringen som är anledningen till att allt fler väljer att gå över just till digitala lås. Och även på grund av säkerheten. 

Fördelar med digitala låssystem

Vi har redan nosat lite på en av de största fördelarna som är säkerheten. Det går inte att kopiera en digital nyckel på samma sätt som en gammal hederlig nyckel. Det gör att säkerheten blir hög redan initialt. Sedan ökar den tack vare att personer som har tillträde till vissa rum/områden enkelt kan plockas ur systemet med ett par klick. 

En annan stor fördel är att man kan styra behörigheten snabbt och lätt samt att borttappade nycklar inte längre blir ett problem. Att det sedan loggas var du öppnat dörrar, eller var du varit, kanske känns som att man blir övervakad. Det får ställas i relation till fördelarna med förhöjd säkerhet och lägre kostnader för underhåll. 

27 Apr 2021