Får man byta fönster själv?

Svaret är faktiskt både ja och nej och det beror helt enkelt på var du bor någonstans. Funderar du på att byta fönster i Jönköping men känner du har dålig koll på reglerna, läs mer nedan. 

Typen av bostad avgör

Om du bor i en hyresrätt är svaret alltid nej. Du får inte lov att byta fönster på egen hand. Detsamma gäller alla andra typer av renoveringar som du skulle vilja göra i din lägenhet. Det du får göra är att måla, tapetsera eller installera saker som egen spis, kylskåp och andra vitvaror. Däremot så får du inte byta golv eller fönster eller göra ändringar av konstruktioner. Sätta upp en vägg är förbjudet och detsamma gäller att ta bort en. Kolla alltid med din hyresvärd om du vill göra minsta lilla förändring i din hyresrätt.

BRF och egen villa

En bostadsrättsförening kan ha som krav att alla yttre delar ska vara likadana. Det gör att ett fönsterbyte ska ske gemensamt. Kolla med din förening vad som gäller hos dig. Bor du däremot i egen villa är det fritt fram. Det enda du inte får göra ens i ditt egna hus är att göra fasta elinstallationer. Byta fönster står dig däremot helt fritt. Tänk på att du kan komma att behöva renovera även de delar som är runt dina fönster när du byter så se till att ha en väl tilltagen budget. Anlita gärna expert vid fönsterbyte så vet du att det  blir rätt och tätt!

27 Mar 2022